Het Dal van de Mosbeek


Het Dal van de Mosbeek is een natuurgebied gelegen in het noorden van Twente. Het natuurgebied is onderdeel van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente en grenst aan ons buurland Duitsland. Het Dal van de Mosbeek behoort tot het stuwwallenlandschap dat in de voorlaatste ijstijd is ontstaan. Het natuurgebied bestaat uit vele bronnen en beken die zijn ontsprongen uit de stuwwallen. De beekdalen zijn rijk aan allerlei soorten dieren en planten. Zeldzame planten waaronder de parnassia, het vetblad en verschillende orchideesoorten groeien in deze omgeving. Tezamen met een zeer afwisselend landschap bestaande uit bossen, heiden en kleinschalig landbouwgebied, maakt dat het Dal van de Mosbeek een zeer geliefde plek is voor natuurliefhebbers. Bezienswaardigheden, waaronder de Galgenberg en de authentieke molens, behoren ook tot dit natuurgebied. 

Springendal


Het Springendal, ook wel ‘De Tuin van Nederland’ genoemd. Waarom? Als u natuurgebied het Springendal met eigen ogen bekijkt, snapt u direct waarom. Schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos zorgen voor een prachtig aangezicht. Bovendien maken de heuvels, weilanden, hooilanden, heide, meertjes en authentieke boerderijen het plaatje helemaal compleet.

Het Springendal werd in 1920 aangekocht door textielfabrikant Jannink. Hij gaf het natuurgebied het aanzicht van een landgoed met veel Engelse kenmerken. Het gebied is maar liefst 335 hectare groot en is tegenwoordig in handen van Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel. Doordat het Springendal niet toegankelijk is voor gemotoriseerde voortuigen, leent het natuurgebied zich uitstekend voor het maken van fiets- en wandeltochten. 

De Manderheide


De Manderheide is een natuurgebied met een bijzondere geschiedenis. Flora en fauna hebben zich sinds de Middeleeuwen telkens moeten aanpassen aan menselijke ingrijpen: we zouden immers geen heidevelden kennen zonder een grootschalige schapenhouderij. Ook in dit natuurgebied speelde textielfabrikant Jannink een grote rol. De Mandercirkels, de twee reusachtige ronde akkers die zijn aangelegd door textielfabrikant Jannink, bevinden zich in dit natuurgebied. Om ten volle te kunnen genieten van zowel de natuur als de Mandercirkels, vindtu op de Manderheide twee zomerhuisjes. Het gebied zelf is dunbevolkt, echter behoort het tot de eerst bewoonde gebieden van Nederland. Vandaag de dag vindt u op de Manderheide nog enkele historische grafheuvels en resten van hunebedden.

Het Streu


Een ander natuurgebied in Mander, dat grotendeels bestaat uit een niet ontgonnen gebied, is bosgebied Het Streu. Ook dit natuurgebied behoort tot een van de eerst gewoonde gebieden van Nederland. Bewijs hiervoor is de 5000 jaar oude hunebed, die te vinden is nabij de Mandercirkels en de Galgenberg.

Het Streu was aanvankelijk een groot heidegebied, gebruikt voor het houden van schapen. Door de jaren heen zijn delen van deze heidegrond ontgonnen en aangeplant met onder andere dennenbomen. Deze bomen werden destijds gebruikt om hout te leveren voor de mijnbouw. Vandaag de dag is natuurgebied Het Streu eigendom van Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel.

De beste manier om deze bezienswaardigheden en natuurgebieden te bezoeken? Bekijk onze pagina met leuke knooppuntroutes. Via een groot aantal fiets- en wandelroutes geniet je van het prachtige Twentse landschap en ontdek je de mooiste culturele en historische plekjes die te vinden zijn in de omgeving van Erve Toon’boer.

Galerij

Sluiten