Bezienswaardigheden

Onze woonboerderij is omgeven door een prachtige natuur met vele bezienswaardigheden in de nabije omgeving. Authentieke watermolens,de cirkels van Jannink, het historische kunststadje Ootmarsum, het Springendal en de Streu met de Galgenberg zijn zeker een bezoekje waard.

De cirkels van Jannink


De Mandercirkels, ook wel de cirkels van Jannink genoemd, vormen het grootste landschapskunstproject van Nederland. Het betreffen 2 ronde akkers die in de jaren 30 door textielfabrikant Jannink zijn aangelegd. Waarom hij cirkelvormige akkers aanlegde in plaats van rechthoekige akkers? Volgens Jannink kon men op een rond perceel beter werken, men hoefde namelijk hun machines dan niet te keren. Klinkt logisch toch? Tevens werden de cirkels in tijden van oorlog door luchtvaartmaatschappijen als herkenningspunt gebruikt.

Momenteel zijn de cirkels van Jannink een waar kunstproject. In plaats van gewassen is op beide cirkels vandaag de dag een land art project van Paul te Klein te zien. De cirkels hebben een doorsnede van maar liefst 340 en 380 meter en zijn te vinden op de route richting de Duitse grens.  

Watermolen Bels


De Molen van Bels is een authentieke watermolen die gebouwd is in het jaar 1725 en diende als papiermolen. De eerste papiermaker destijds was Hendrik Meyer. In deze papiermolen werd met behulp van de molen, vuile lompen fijngestampt in bakken. Door middel van 5 hamers werd er op de in water gedrenkte lompen geslagen. Zodra de stof schoon was, werd de watertoevoer gestopt en kon het witte vezelgoedje tot papier worden verwerkt.

Aangezien op den duur de papiermolen alleen niet voldoende geld opleverde, liet weduwe Gezine Meijer een tweede molen bouwen. Deze molen werd gebruikt voor het malen en branden van cichorei, een koffiesurrogaat dat werd gebruikt door mensen voor wie echte koffie te duur was. En laat nou net zijn dat in tijden van handelsoorlogen de import van koffie stil kwam te liggen. Hier werd flink van geprofiteerd!

Frits, de zoon van Gezine, besloot in 1860 de molen om te bouwen tot korenmolen. Het gehele malencomplex werd in 1916 door Jannes Bels gekocht.Op de plaats van de oude papiermolen is in 1962 uiteindelijk Theeschenkerij Watermolen Bels gerealiseerd, dat inmiddels is uitgegroeid tot Restaurant Watermolen Bels.

In het gedeelte van de molen is door “de Overijsselse Molen” een informatiecentrum ingericht. Hier ontdek je alles over de geschiedenis en de restauratie van Watermolen Bels en andere molentypen in Overijssel. Dit informatiecentrum is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het restaurant. De nog leuker: de molen kan nog in werking worden gesteld! Iedere 3e zondag van de maand vindt er een maaldemonstratie plaats! 

Watermolen Frans


Watermolen Frans is naast Watermolen Bels de tweede molen die te vinden is in het Dal van de Mosbeek. In het jaar 1711 is door Bernardus Kremer ook deze molen oorspronkelijk gebouwd als papiermolen. In het midden van de 19e eeuw werd de vraag naar handmatig geschept papier steeds minder. De molen is destijds verkocht aan Bernard Frans. De familie Frans besloot de papiermolen om te bouwen tot korenmolen. In 1911 werd deze molen uitgebreid met een bakkerij.

Na enige jaren stilstand is de molen uiteindelijk in 1962 verkocht aan Stichting “Het Overijssels Landschap”. in de molen is nu een permanente expositie te zien over het ontstaan en de geschiedenis van de molen. Daarnaast zijn er in deze expositieruimte bodemvondsten uitgestald en wordt er ruime aandacht besteed aan de ontwikkeling van flora en fauna in het dal van de Mosbeek. Zeker een bezoekje waard dus! 

Galgenberg


De Galgenberg: een Twentse heuvel waar in de Middeleeuwen terechtstellingen plaatsvonden. Deze heuvel is circa 69 meter hoog en ligt in Mander, nabij de Mosbeek. De galg die bovenop de heuvel stond, lag daar waar vandaag de dag de Duitse grens ligt. Een bewuste keuze om vreemdelingen te waarschuwen voor het geval zij het gebied achter de Galgenberg met kwade plannen zouden betreden.

Leuk om te weten is dat de Galgenberg deel uit maakt van de stuwwal die zich uitstrekt van Ootmarsum tot Uelsen (Duitsland). Deze stuwwal is ontstaan tijdens de Saalien, de voorlaatste ijstijd. Het landijs heeft toentertijd de bevroren ondergrond zijdelings weggedrukt en als grote schubben dakpansgewijs op elkaar gestapeld.

De gehele stuwwal is in het Twentse landschap herkenbaar als hoge en lagere heuvelcomplexen met hier en daar ene goed ontwikkeld dal. De Galgenberg is door de provincie Overijssel aangemerkt als aardkundig monument. Zeker niet voor niets: het Twentse stuwwalcomplex is namelijk zeer representatief voor het glaciale landschap in Nederland waardoor het van grote geologische waarde is.

Het kunststadje Ootmarsum

Een pittoresk en historisch stadje in Twente, dat is Ootmarsum. Geniet in dit schilderachtige kunststadje van de gezellige sfeer en ontdek het gevarieerde winkelaanbod terwijl je door de smalle steegjes wandelt. Ootmarsum wordt niet voor niets een kunststadje genoemd: vele moderne galerieën met glaskunst, fotokunst en schilderkunst worden in Ootmarsum geherbergd. Het zal u dan ook niet verbazen dat kunstenaars hun creativiteit goed kwijt kunnen in dit kleurrijke stadje. Ze vinden hier namelijk de inspiratie die ze nodig hebben.

Waan u terug in de tijd en ervaar de rijke historie van Ootmarsum door een museum te bezoeken, een kerk binnen te lopen of door tijdens uw wandeling de authentieke gevels en oude gebouwen te bewonderen. Deze prachtige stadswandeling kunt u afsluiten door lekker uit te rusten op een van de gezellige terrassen. Ook hier zult u op en top genieten van het Ootmarsumse goede leven. 

Sluiten